Food guide

Az igazság a kókuszolajról: tényleg olyan egészséges?

2015. április 22. 08:50 - PereckeFood

Rákellenes, kiváló társ a fogyókúrában, és még a Candidát is messzire elűzi? A kókuszolajról már sok helyen és sokszor elmondták, hogy az jótékonyabb hatású, mint bármilyen más típusú olaj, hiszen rengeteg benne az antioxidáns, és még a felesleges kilóktól is segít megszabadulni.

A népszerűségnek megfelelően pedig a termék nemcsak felbukkant a boltok polcán, de kezd el is szaporodni. Érdemes hát megnézni, hogy mi áll a dolog hátterében!

shutterstock_97616768_kicsi.jpg

Mielőtt belekezdenénk, nem árt tudni, hogy a kókuszolajt a kókuszpálma szárított beléből sajtolják, és a szűz változat számos vitamint és aminosavat tartalmaz. A fehér színű kókuszolajnak kellemes illata van, szobahőmérsékleten pedig zsírszerű az állaga, azonban ahogy eléri a 24 fokot, úgy az megolvad és olajszerű lesz. Ha az ízen nem csípős és karcos, akkor bátran fogyasztható.

A kókuszolajjal kapcsolatban tény, hogy magas a telítettzsír-tartalma: egy evőkanálnyi mennyiségben 135 kalória és 13 telített zsír van, amiből ugyebár 20 grammnál többet nem szabad enni egy nap, ha nem akarjuk a magas LDL-koleszterinszint miatt a szívbetegséget megkockáztatni.

A dolog azonban itt válik érdekessé: a kókuszolaj közepes szénláncú zsírsavai gyorsan fel tudnak szívódni a szervezetünkben, mivel nincs szükség ehhez a folyamathoz epesavra. A végeredmény pedig rendkívül jótékony, hiszen a bélrendszerből közvetlenül a véráramba kerülő kókuszolaj nem képez plakkokat az artériában, ezáltal a szívet is kíméli.

A rákellenes hatása abból fakad, hogy a kókuszolaj jól tűri a magas főfokot, ezáltal sütés közben nem jön létre benne káros anyag, és az előbb említett szénlánc nem szenved deformációt. Más hevített olajokkal szemben a kókuszolaj nem képez a felhasználás során szabadgyököket, ezért nincs rákkeltő hatása.

A fogyókúrában betöltött előnyöket azonban teljes mértékig nem sikerült bebizonyítani, ráadásul bár a kókuszolajban megfelelő mennyiségű antioxidáns van, elég gyümölcs és zöldség fogyasztásával nincs szükségünk arra, hogy csak ezért használjuk más olaj helyett.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://foodguide.blog.hu/api/trackback/id/tr807388352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása