Food guide

Mi az a quinoa, és miért jó az nekem?

2015. április 20. 08:30 - PereckeFood

Úgy ejtik, hogy „ki-no-a”, és valamiért nagyon trendi lett hivatkozni rá mostanság. A kérdés persze az, hogy miért, és hogy sok más egészséges és jótékony hatású élelmiszer mellett most hirtelen miért ez lett a kedvenc? Mitől olyan különleges?

A quinoáról elöljáróban azt érdemes tudni, hogy az apró magocska Dél-Amerikából származik, és kedvenc országa Peru mellett Bolívia. Először is gluténmentes, ezért nemcsak a fogyókúrázók, hanem az allergiások is fogyaszthatják, másrészt az alacsony kalóriatartalom mellé magas ásványianyag-tartalom párosul.

shutterstock_195541454_quinoa.jpg

Szinte már-már csodaszer, aminek létezését el sem hinnénk, ha nem látnák, ha nem tesztelték volna, és ha nem próbáltuk volna ki. Bár már az 1950-es években is éltették néhányan, népszerűsége pár éve indult el igazán, cserébe viszont 2013-ban szinte csak róla áradoztak az egészséges életmód hívei. Az inkák a Magok Anyjának tartották, és ahogy haladunk előre, ahogy jobban megismerjük, úgy alakul ki legalább ekkora kultusz a jelenkor emberében.

Bár a quinoa magocska formájában nő az otthonát biztosító növény csúcsán, valójában nem is gabonáról beszélünk az esetében. A parajok és céklák családjába tartozó növény egyik legnagyobb előnye, hogy teljes értékű fehérjeforrás, amely tartalmazza a szervezetünknek létfontosságú aminosavakat.

Számokban ez a következőképp néz ki: 100 gramm quinoa 120 kalóriát, 21 gramm szénhidrátot, 4 gramm fehérjét és 3 gramm rostot tartalmaz. Nem mellékesen van még benne B- és E-vitamin, valamint magnézium, foszfor, vas és kalcium.

A 120 fajta quinoából ugyanakkor a fehér, a fekete és a vörös verzió a legismertebb, és a mag nemcsak önmagában, hanem liszt és puffasztott pehely formájában is felhasználható.

A quinoát használat előtt érdemes átmosni, hogy az ne legyen keserű, utána pedig egy kis pirítás után bő vízben, 15-20 percig célszerű főzni, hogy finom és tápláló legyen. Tökéletes reggeli tejjel, valamint szinte minden ételhez használhatjuk a rizs helyettesítőjeként, vagy épp a rizst kiegészítve.


 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://foodguide.blog.hu/api/trackback/id/tr667382484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

billykopeki 2015.04.20. 15:08:47

Finom, de a feleségemnél csúnya allergiás reakciót váltott ki. Csak azért írom, mert sehol sem említik, hogy allergén is lehet.

Morc75 2015.04.21. 08:47:12

A quinoa alacsony energiatartalma sajnos kamu: a cikkben szereplő 120 kalória (helyesen kilokalória, de ebbe most ne menjünk bele) a FŐZÖTT quinoára vonatkozik. Az összes szénhidrátalapú köret megfőzött, elkészített állapotban kb. ugyanennyi kalóriát tartalmaz. 100 gramm száraz quinoa energiatartalma viszont 1,539 kJ (368 kcal) a wiki szerint, ez lényegében ugyanannyi, mint a rizs, búza, köles, stb... energiatartalma. A quinoa fő előnye a fehérjeösszetétele, ez tényleg optimálisabb, mint a legtöbb gabonafélé vagy álgabonáé.
süti beállítások módosítása